A tavalyi év végén csaknem két és félmillió anonim vérvételi adatból elkészült Magyarország koleszterintérképe. A több éves munka eredményeként létrejövő, bárki által böngészhető térkép lakóhelyre, életkorra és nemre lebontva mutatja a lakók összkoleszterinszintjét.

 

Az adatok tanulsága szerint a lakosság valamivel egészségesebb, mint 20 évvel ezelőtt. Az átlagos összkoleszterinszint értéke 5.073301 mmol/l, ami a kívánatos egészségügyi határértéken (5.2 mmol/l) belül van, ám az adatokból az látszik, hogy jelentős eltérések vannak korosztályok és lakóhelyek szerint. A legfiatalabbak (a 20 éven alattiak) szerencsére még kevésbé érintettek a magas koleszterinszint problémájában, de a 40 és 60 év közöttiek körében már sokkal rosszabb helyzet.

A térkép készítőinek célja, hogy minél több emberben tudatosítsák a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás fontosságát. Egészséges életmóddal ugyanis megelőzhető a magas koleszterinszint. Nem véletlen tehát, hogy mi is azt gondoljuk, a gyerekekkel minél korábban, lehetőleg már az óvodai és iskolai közétkeztetés keretében meg kell szerettetni az egészséges ételeket.