konyhatechnológia

Emlékszünk rá, hogyan nézett ki 10 évvel ezelőtt egy hentesüzlet? Majdnem a teljes berendezése alumíniumból készült. Az asztalok, a pultok, a húsfeldolgozó medencék, az ételszállító kocsik, a hűtéstechnikai berendezések és még sok minden más is. Manapság már aligha lehetne ilyet elképzelni. Az elmúlt években a rozsdamentes acél igazi térhódításba kezdett. Az építőiparban, a gyógyszeriparban, az élelmiszeripari technológiában, a járműgyártásban és sok más területen is elsősorban rozsdamentes acélt használnak.

 

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy miért olyan fontos a rozsdamentes acél használata a konyhatechnológiában, fontos megérteni, hogy pontosan mi is az acél, és hogy mitől válik rozsdamentessé.

Az acél egy vas ötvözet, aminek legfőbb alkotóeleme a szén. Ebből maximálisan 2,11 tömegszázalékot tartalmazhat, melyet képlékeny alakítással lehet megmunkálni (pl. hengerelve, kovácsolva). Azért, hogy az acél korrózióálló legyen, krómot adnak az acél keverékhez. A rozsdamentes kategóriába kerüléshez minimum 10,5% krómot, és maximum 1,2% szenet tartalmazhat a keverék.

A rozsdamentes acél a közönséges acélhoz képest sokkal ellenállóbb a rozsdával és a foltosodásokkal szemben. Ellentétben azonban a nevével, be is tud rozsdásodni, főleg ha olyan helyiségben tároljuk, ahol nem megfelelő szellőzési körülmények vannak, esetleg alacsony az oxigén tartalom, vagy éppen magas a sótartalom.

Hogy mégis miért lett ennyire népszerű és elterjedt ez az első látásra cseppet sem pénztárcabarát anyag, az az alábbiakból kiderül:

  1. A rozsdamentes acél az egyik legjobb minőségű acélfajta.
  2. A rozsdamentes acél jóval hosszabb életű, mint a könnyűfémek, ellenáll a külső behatásoknak, és külseje évek múltán is újszerű.
  3. A rozsdamentes acél nem igényli a karbantartást, és a tisztítása is nagyon egyszerű.
  4. A rozsdamentes acél gyártása sokkal gazdaságosabb és környezetbarátabb az alumíniuméhoz képest. Ennek és hosszú élettartamának köszönhetően meglehetősen környezetkímélő.
  5. A rozsdamentes acél majdnem minden vegyszernek és környezeti hatásnak ellenáll. Ez fontos előnyt jelent az új európai követelmények alapján, és a HACCP-t is figyelembe véve.
  6. A rozsdamentes acél minden olyan mosószerrel és fertőtlenítőszerrel szemben ellenáll, amelyek a HACCP feltételeinek teljesítéséhez szükségesek. Ezzel szemben az alumínium nemcsak hogy elveszíti szépségét ezen tisztítószerek hatására, hanem az anyag még fel is pöndörödhet, ha megsérül az eloxált felület. A legrosszabb esetben az anyag akár teljesen fel is oldódhat.

konyhatechnológia

photocredit: designmilk

A megfelelő minőség biztosítása érdekében rozsdamentes acélból készülnek a szeletelőgépeink, húsdarálóink, kolbásztöltőink, hűtéstechnikai berendezéseink, GN edényeink nagy része és rozsdamentes bútoraink.

A Skill Trade kínálatában az alábbi rozsdamentes berendezések érhetőek el. Amennyiben a webshopunkon keresztül adja le megrendelését valamelyik termékre, 5% engedményt kap a listaárunkból.

A legjobb hangulat mindig a konyhában van. #skilltrade #mindenaminagykonhya