Teljes kiőrlésű búzából készült szendvicsek, saláták A, B, C menü is elérhető sok helyen

 

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakértői szerint a menzák átalakítása után már az iskolai büfék is törekednek arra, hogy egészséges alapanyagokra építve, a legszélesebb termékkínálatot nyújtsák a gyerekeknek és a fiataloknak. A hivatal szakemberei szerint gondot általában az okoz, hogy az iskolai büfékben dolgozók nem mindig találják meg azt a beszerzési forrást, ami megfelel a szigorú előírásoknak és a gyerekek igényeinek. Az iskolai büfékben ma már megjelentek a teljes kiőrlésű pékáruk, gyümölcsök, tejkészítmények és a helyben készített saláták.

A kormány intézkedéseinek köszönhetően már alig található egészségtelen étel az iskolai büfékben – mondta Rétvári­ Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára a közelmúltban az Iskolabüfé fesztiválon. Az M1 aktuális csatorna híradója az eseményről beszámolva utalt arra, hogy a kormány a csipszadó kivetése mellett bevezette a menzareformot és a mindennapos testnevelést. Rétvári Bence a rendezvényen kiemelte, az intézkedések azt szolgálják, hogy a most felnövekvő generáció ne jusson hozzá az iskolában egészségkárosító termékekhez, másrészt szokjon hozzá az egészségeshez. Hozzátette, ez arra ösztönzi a büféket, a konyhákat és a szolgáltatókat, hogy minél egészségesebb alapanyagokból készülő, de finom élelmiszereket állítsanak elő és árusítsanak az iskolásoknak.

Az országos projektté vált Mintamenza története 2010-ig nyúlik vissza. Ekkor készült egy regionális felmérés a Dél-Alföld száz óvodájában, amiből lesújtó kép rajzolódott ki az akkori közétkeztetési rendszerről: a legkisebbek ételei jóval több sót, zsírt és szénhidrátot tartalmaztak, mint ami az ő korukban egészségesnek minősíthető.

A Mintamenza csapatot többek között ezek az okok hívták életre még a felmérés elkészültének évében. Mucsi Gyula regionális tiszti főorvos, Sárosi Tamás regionális tiszti főorvoshelyettes, Maráczi Gabriella egészségfejlesztő főorvos asszony, Betyó János közegészségügyi-járványügyi felügyelő, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács hamar követőkre és partnerekre talált a nemes ügyben. A kondorosi óvodában figyelembe véve a helyi termékeket, étkezési szokásokat és nem utolsó sorban a közétkeztetésre vonatkozó rendeletet, valósították meg első ízben azt a reformot, amely azóta egyre meghatározóbbá válik a hazai közétkeztetés rendszerében.
Idővel megjelentek a szezonális étlapok és jelen pillanatban már ott tartunk, hogy választhatóvá vált a közétkeztetés. Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban működő étteremben az A és B menü mellett, a C menü mintamenzás fogásokat foglal magába. Ezzel párhuzamosan pedig az egy adagra ráfordítható normatíva is emelkedett. Tájékoztattak az Országos Tisztifőorvosi Hivatal szakértői.

(forrás: híradó.hu)