Az ember és a technológia közötti kapcsolat mára új szintre lépett, és minden eddiginél nagyobb mértékben szövi  át a mindennapjainkat. A hatékonyság, a környezettudatosság és az optimalizálás hármasa alakítja az életünk minden területét, ami alól nem képez kivételt a konyhatechnológia sem.

 

indukció közétkeztetés technológia konyhatechnológia

 

A közétkeztetés a konyhatechnológia egy önálló területe, ahol napi szinten születnek új ötletek, aminek eredményeként innovációk sora könnyíti meg az életet a konyhában. Ezen fejlesztések közé tartoznak a tűz szerepét gyakorlatilag teljesen kiváltó indukciós főzőlapok, melyek teljesen átveszik az étel melegítésének szerepét..
 

Mi az az indukció?

Indukcióról akkor beszélünk, amikor egy elektromágneses térbe vas tartalmú tárgyak (serpenyők, edények) kerülnek, rezgésbe jönnek, és ennek köszönhetően felmelegszenek. Az indukciós technológia elvét még a XIX. században fedezte fel egy skót fizikus, James Clerk Maxwell, aki rájött arra, hogy hő keletkezik akkor, ha a mágneses mezőbe fémet helyez. A konyhatechnológiában csak az 1970-es években kezdték el a kutatást-fejlesztést, ami,mára már teljesen kiforrott nemcsak a nagykonyhai felhasználásban, hanem   az otthoni háztartásokban is.

indukció közétkeztetés technológia konyhatechnológia


Bánhalmi Mihály, konyhatechnológiai szakértő,
a Skill Trade Kft. társalapítója

Miért jó választás egy indukciós főzőzsámoly a közétkeztetésben?

Aki már dolgozott elektromos vagy gázzsámollyal nagykonyhán, az tudja, hogy 60-80, esetleg 100 liter víz felforralásához mennyi időt kell várni. Ugyanezt a mennyiséget az indukciós zsámolyon közel harmad idő alatt tudjuk felforralni. Az indukciós főzőfelületek rendkívül energiatakarékos és költségkímélő berendezések, amivel egy közétkeztetés méretű nagykonyhán rengeteget lehet spórolni.

Az indukciós zsámolyokon gyakorlatilag bármilyen ételt el tudunk készíteni, mint amit egy gáztűzhelyen is elkészítenénk, sokkal gyorsabban és sokkal kisebb energia felhasználással. Számos nagykonyha kivitelezése olyan helyszínen történik, ahol vagy nincs, vagy nem engedélyezett a gáz használata, ilyen esetekre a legkézenfekvőbb megoldás az indukció.

indukció közétkeztetés technológia konyhatechnológia
SKSC Nagyteljesítményű 15 kW-os indukciós főzőzsámoly

 

Milyen edényeket használhatunk indukciós főzőfelületen?


Az indukciós felület teljesítményének kihasználásához elengedhetetlen egy jó minőségű, bevizsgált  edény használata, mivel az ennek a technológiának szerves része. Minél nagyobb teljesítményű az indukciós felület, az edénynek annál nagyobb tömegű vasat kell tartalmaznia. A rossz minőségű, alkalmatlan edényekkel magát az indukciós berendezést tesszük tönkre. Az edények kiválasztásában minden esetben nagyon gondosan kell eljárni.Sajnos sok indukciós jelzéssel ellátott főzőedény háztartási alkalmazásra, azaz kis energiaátviteli teljesítményre készült, azonban ezek a nagyteljesítményű professzionális tűzhelyeken, főzőfelületeken alkalmatlanok!

 

Az edények mérete egyáltalán nem számít: bármekkora edényt használunk, a hő az edény aljában képződik, így csak az a főzőfelületi rész melegszik fel, amivel az edény érintkezik. Ha az edényzetet levesszük a főzőlapról, az automatikusan csökkenti fogja az energiafelhasználást a minimális értékig. Mivel kicsi a hőveszteség, az indukciós technológiával akár 30 százalékkal is csökkenthetjük az energiafogyasztást.

 

Az indukció egy nagyon biztonságos technológia, ugyanis indukció során nem áll fenn annak a lehetősége, hogy megégessük magunkat: a főzőzóna nem forró, csak az edény aljában fejlődik a hő, így azzal azért továbbra is vigyáznunk kell. Mivel a főzőfelület nem forrósodik úgy fel, az ételek nem is tudnak úgy ráégni az indukciós berendezések kerámia felületére, ennek köszönhetően pedig sokkal könnyebben tudjuk tisztán tartani őket. A technológia további előnye, hogy egy sokkal hűvösebb környezetben tudjuk elkészíteni az ételeket, ami a közétkeztetésben szintén nem elhanyagolható szempont.

 

Összességében, a közétkeztetésben kiváló döntés indukciós zsámolyt alkalmazni. Gyors, biztonságos, energiatakarékos és konyhabarát eszköz, ami ma már elérhető áron kapható a piacon.

A Skill Trade Konyhatechnológia kínálatában nagyon jó áron kapható egy kiemelkedő, 15 kW teljesítményű indukciós gázzsámoly, amihez most ajándékba egy 90 literes fazék is jár.